Sammanfattning - Acer palmatum

Eftersom det finns så många sorter av Acer Palmatum som varierar i storlek, fom och bladfärg ges här en sammanfattning; Dels i tabellen nedan och dels i texten där sorter med likartade egenskaper sammanförs.

De två vanligaste frågorna som vi får om lönnar i plantskolan är:

  • Hur stora blir de?
  • Vilken bladfärg har de?

Som tidigare diskuterats är det många olika faktorer som påverkar både tillväxten och bladfärgen.

Lönnens storlek beror naturligtvis på läge och tillgång till näring och vatten. En del lönnar kan bli mer än 100 år gamla och de fortsätter att växa långt upp i mogen ålder. Många plantskolor anger bedömd höjd efter ca 10 år som ju är betydligt mindre än slutlig höjd. En orsak till detta är att man menar att trädgården förändras ständigt och efter 10 år vill man kanske plantera nytt. I tabellen nedan anges höjden som sortens troliga slutstorlek vid odling i trädgårdar i norra Europa.

Eftersom lönnar tål beskärning bra har trädgårdsodlaren själv möjlighet att påverka storleken. Men om man vill ha en liten lönn på 1-2 m så ska man inte välja en sort som har potential att bli 6-8 m hög.

Om ni söker efter en riktigt liten lönn som går att hålla på någon meters höjd så hittar ni dem under grupperna 'Dvärg' och 'Dissectum' i tabellen nedan. Dissectum gruppen har sorter med mycket finflikiga blad och växtsättet är oftast svampformat. Det finns sorter med både röda och gröna blad inom denna grupp. De dvärgväxande lönnarna är oftast upprättväxande och långsamväxande. Även i denna grupp finns det sorter med röda eller gröna blad.

Störst blir en del arter i grupperna 'Palmatum' och 'Amoenum'.

Enm av tjusningarna med Japanska lönnar är att skiftar färg under säsongen och kan visa färgprakt i rött - gult - orangt - vitt - rosa - grönt. När ni köper en lönn kontrollera då hur bladfärgen är under andra säsonger och att den även då passar in i er trädgård.

 

Gruppen dvärgväxande
I denna grupp har samlats sorter från olika underarter som har det gemensamt att de sällan blir mer än 2 m höga. Oftast är de efter 10 år under 1 m höga.

Det finns dvärgväxande lönnar som har grön eller röd bladfärg på sommaren. Däremot finns det inga variegerade dvärgväxande sorter.

Sorterna i denna grupp är lämpliga för stenpartier och mindre rabatter, samt för användning till bonsai. De passar också alldeles utmärkt för odling i kruka. Tänk då på att vinterförvara krukan frostfritt eller att gräva ner krukan i t ex komposthögen.

Dvärgväxande med gröna blad på somaren

Acer palmatum 'Koto hime'Acer palmatum 'Koto hime'Acer palmatum 'Koto hime'


Som representant för denna grupp används Acer palmatum 'Koto hime', se bilder ovan. Exemplaret växer vid dammen på Ulriksdals Trädgård på Kivik. Vid bladutspringet får den underbara blodröda färger och sedan övergår den i grönt. Men de nya bladen har alltid ljusare oranga nyanser, vilket blir mycket effektfullt mot det mörkgröna äldre bladverket.

Andra sorter inom denna grupp är 'Beni komachi', 'Coonara Pygmy', 'Eimini', 'Groundcover', 'Hupp's Dwarf', 'Kaba', 'Kamagata', 'Koto hime', 'Koto maru', 'Mikawa yatsubusa', 'Murasaki kiyohime', och 'Sharp's Pygmy'. I bildgalleriet visas ytterligare sorter.

Med undantag av A. palmatum 'Groundcover' är de upprättväxande. 'Groundcover' är en mycket annorlunda lönn, som kryper längs marken och som namnet antyder kan användas som marktäckare i en slänt.

A. palmatum 'Beni komachi' har fantastiska färgskiftningar och väcker garanterat uppmärksammat i trädgården på våren! Då slår den ut med laxrosa bladfärger. Framåt midsommar övergår den i variegerade vita, rosa och gröna nyanser. Efterytterligare ett par månader är bladen menlöst grönfärgade. Säsongen avslutas med oranga färgtoner. Se bilder ovan från Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Eftersom de tillhör olika underarter kan bladformen skifta, men många har små och kompakta blad. Ofta får de nya skotten attraktiv ljusa eller rosa färger, medan de äldre bladen är mörkare gröna.

Bladens sommarfärg är grön och på hösten kan de få vackra oranga och röda färger.

Sorterna i denna grupp är lämpliga för stenpartier och mindre rabatter, samt för användning till bonsai.

>>Bildgalleri

 

Dvärgväxande med röda blad på sommaren

Acer palmatum 'Beni Hime'Acer palmatum 'Beni Hime'Acerpalmatum 'Englishtown'

Ovan visas A. Palmatum 'Beni Hime' och 'Englishtown' som representanter för dessa röda och dvärgväxande lönnar. Sorter inom gruppen är: 'Beni Hime', 'Englishtown' 'Jerre Schwartz', 'Kandy Kitchen', 'Skeeter's Broom'

A. palmatum 'Beni Hime' är en alldeles förtjusande liten lönn som lämpar sig väl som dekoration på sommarens utebord! Om den odlas i kruka är det viktigt att man försiktigt formar den, så att skotten inte blir för spretiga. Den har mycket små blad, där de nya skotten är i ljusare röda nyanser, medan de äldre bladen går i grönt och mörkare rött, vilket ger en mycket dekorativ färgsättning.

A. palmatum 'Englistown' har fantastiska röda färger på hösten. Den är något mer kraftigväxande än flertalet andra sorter inom gruppen Dvärgväxande.

A. palmatum 'Skeeters Broom' härstammar från en häxkvast på A. palmatum 'Bloodgood' och ska ha samma mörkröda färger som denna.

 

Gruppen Dissectum- oftast svampformade
Utmärkande för denna grupp är att bladen är finflikiga och delade nästan till basen. De allra flesta sorter har också ett svampformigt växtsätt och med beskärning går det utmärkt att hålla dem på lågväxande och under en meters höjd. Gamla, friväxande exemplar kan bli 3-4 m höga.

Dissectum med gröna blad på sommaren

Acer palmatum 'Dissectum'

På altan till Ulriksdals Trädgård på Kivik planterade vi för drygt 15 år sedan A. palmatum 'Dissectum', se bild ovan. Som framgår av bildgalleriet är den fortfande mycket lågväxande; väl under en meter, men däremot har de knotiga grenarna vuxit till sig och ger karaktär åt växten även vintertid. På hösten får den underbara oranga färger.

Andra sorter inom gruppen är bland annat 'Dissectum', 'Filigree', 'Green Globe', 'Otto's Dissectum', 'Seiryu' och 'Spring Delight'.

Sorten A. palmatum 'Filigree' påminner i växtsätt om 'Dissectum'. Liksom denna kan huvudstammen med fördel stöttas under de första åren, så att de svagt hängande grenarna utvecklas en bit ovan markytan. Bladen är emellertid annorlunda. De är mycket finflikiga med tandade småblad. Den ljusgröna vårfärgen mörknar under sommaren och hösten ger vackra gula och oranga bladnyanser. Sommarbladen kan ha ett svagt inslag av vitt och därför anges ibland att denna sort är variegerad. 'Filigree' är en ovanlig och mycket vacker, svampformad lönn för den mindre trädgården.

Acer palmatum 'Spring Delight' har liknande växtsätt som 'Dissectum' och 'Filigree', men än vackrare vårfärger med röda kanter på de gröna bladen.

A. palmatum 'Green Globe' skiljer sig från många sorter i Dissectum-gruppen genom att inte ha så hängande grenar, utan i stället ett mera rund växtform. Den blir också något högre, kanske upp mot 3-4 m.

A. palmatum 'Seiryu' är också en annorlunda Dissectum som mer växer på höjden och den har inte hängande grenar. Gamla exemplar kan bli 5-6 m höga.

>>Bildgalleri

 

Dissectum med röda blad på sommaren

Acer palmatum 'Dissectum 'Atropurpureum'Acer palmatum 'Dissectum 'Atropurpureum'

Vid stenpartiet på Ulriksdals Trädgård på Kivik finns två karakteriska sorter för denna grupp. På bilderna ovan visas A. palmatum 'Dissectum Atropurpureum' i sommar och sen höstfärg. Detta namn är synonymt med A. palmatum 'Ornatum'.

Några sorter inom gruppen är: 'Dissectum Garnet', 'Felice', 'Inaba shidare', 'Orangeola', 'Ornatum', 'Red Filigree Lace' och 'Tamuke yama'

I bildgalleriet kan ni också se A. palmatum 'Dissectum Garnet'. Båda sorterna är svampformiga och håller sina röda färger under hela säsongen. A. palmatum 'Inaba shidare' är en annan till växtsättet snarlik sort, men den har än mörkare röda färger..

A. palmatum 'Orangeola' växer något mer på höjden och är inte extremt svampformad. Den har fantastiska orangeröda färger på våren som övergår till mörkare rött med inslag av grönt under sommaren.

A. palmatum 'Felice' är också en lönn som inte får helt röda sommarfärger. Men den har däremot en mycket annorlunda färgställning med unga blad som är gyllengula med röda inslag. De äldre bladen har kvar de röda kanterna på de nästan bronsgröna bladen.

En av de allra finflikigaste lönnnarna är A. palmatum 'Red Filigree Lace', som har ett mycket skirt och mörkt purpurfärgat bladverk. Denna är långsamväxande och blir en elegant liten buske som passar utmärkt i stenparti och i den mindre trädgården.

.>>Bildgalleri

 

Gruppen Palmatum

Gruppen består huvudsaktligen av underarten ssp palmatum. De något mindre bladen är vanligen femflikiga och kraftigt delade mellan småbladen. Växtsättet är upprättväxande och sorterna utvecklas till större buskar eller mindre träd.

Palmatum-gruppen med gröna blad på sommaren

Acer palmatum 'Aureum'Acer palmatum 'Katsura'Acer palmatum 'Senkaki'

Om du är på jakt efter fräscha färger i trädgården allt ifrån tidig vår till vintern så ska du titta närmare på dessa lönnar!

Längst till vänster ovan konkurrerar A. palmatum 'Aureum' med rhododendronen om ögats blick. Lönnen planterade vi ute på ön i dammen på Ulriksdals Trädgård på Kivik för några år sedan och den har redan etablerat sig som en av våra favoriter. Den är inte lika gul som t ex Acer Shirasawanum 'Aureum', men väldigt fräsch i färgen och ett klart blickfång! Den mittersta bilden visar en gammal, krukodlad A. palmatum 'Katsura' i sina rödoranga höstfärger. En vintrig dag i en engelsk park hittade vi en lönn som tom när allt annat var grått och trist lyckades lysa upp omgivningarna med sina röda skott; A. palmatum 'Sango kaku'.

Några sorter i denna talrika grupp är 'Aka shigatatsu sawa', 'Aoyagi', 'Ara kawa', 'Aureum', 'Beni Kawa', 'Bi hoo', 'Cristatum', 'Herheim', 'Katsura', 'Mizuho beni', 'Okushimo', 'Orange Dream', 'Sango kaku', 'Seiun kaku', 'Summer Gold' och 'Yugure'.

Sorterna 'Katsura', 'Orange Dream' och 'Mizuho beni' har alla ett vackert bladverk som börjar i orangt med röda inslag på våren för att under sommaren få ljusare gröna färger och på hösten återgå till orange och rött. 'Katsura' och 'Mizuho beni' är båda relativt kraftigväxande och kan efter många år bli mer än 6 m höga. 'Orange Dream' blir något mindre än de två övriga. Den har också fördelen av att bladen slår ut ett par veckor senare och därmed minskas risken för frostskador på våren. 'Summer Gold' är en intressant nyare italiensk sort. Den bibehåller de gula bladfärgerna längre på säsongen än t ex 'Aureum' och påstås också klara av soligt läge utan att få brända bladkanter.

>>Bildgalleri

 

Palmatum-gruppen med röda blad på sommaren

. .

Denna grupp omfattar lite mindre träd/buskar som kan bli 2-4 m höga. Vårfärgerna kan vara intensivt lysande röda, medan däremot bladens sommarfärger ofta är lite mattare och många gånger med gröna inslag. Dessa lönnar är alltså inget för er som vill ha tydliga röda sommarfärger. Titta då i stället under gruppen Amoeum.

Ovan visas de lysnade korallröda färgerna på A. palmatum 'Deshojo' vid bladutspringet, hur 'Beni maiko' framåt sommaren får mycket gröna inslag i bladfärgerna samt de mjukt oranga färgerna opå 'Beni tsukasa' vid bladutspringet.

Några lönnar i denna grupp med rödaktiga sommarfärger är 'Beni fushigi', 'Beni maiko', 'Beni tsukasa', 'Deshojo och 'Shishihenge'.

 

Palmatum-gruppen med variegerade blad

Acer palmatum 'Honoo'

Några sorter med variegerade blad i palmatum-gruppen är 'Asahi zuru', 'Beni shishi henge', 'Butterfly', 'Honoo', 'Kagiri nishiki', Matsu ga e', 'Oridono nishiki', 'Taylor', 'Tennyo no hoshi' och 'Ukigumo'.

En minst sagt färgsprakande lönn är A. palmatum 'Honoo'. Se bild ovan. Den är kraftigt variegerad med framförallt rosa blad.

A. palmatum 'Oridono nishiki' påminner om 'Honoo', men blir en större buske på 4-6 m medan 'Honoo' endast blir några få meter.

Det normala för de variegerade sorterna är annars en något mer diskret färgsättning med inslag av vitt och kanske lite rött på de gröna bladen.

A. palmatum 'Butterfly' har under sommaren vita eller gräddfärgade bladkanter på annars klart gröna blad. På hösten övergår de vita partierna till röda nyanser. Detta är en populär sort som kan bli en buske på 4-6 m höjd.

>>Bildgalleri

 

Gruppen amoenum

I gruppen ingår vanligen upprättväxande buskar eller mindre träd. De relativt stora bladen är sju- eller ibland nioflikiga och inte så kraftigt delade. 'Lönnäsorna' är 4-5 cm stora och har ofta vackra färger.

Indelningen i dessa olika grupper är inte helt stringent. Vissa av de framförallt rödbladiga sorterna förs ibland till gruppen Palmatum och ibland till gruppen Amoenum.

 

Amoenum-gruppen med gröna blad

..

Några sorter i denna grupp med gröna blad på sommaren är 'Ichigyoji', 'Osakazuki', 'Tsuma beni', 'Tsuma gaki' och 'Utsu semi'. De är alla mycket odlingsvärda.

A. palmatum 'Osakazuki' är en relativt vanlig sort i svenska trädgårdar och fortfarande ett mycket bra val om man vill ha ett medelstort robust träd eller buske som blir 4-6 m hög. De vanligen femflikiga stora bladen övergår från en kraftig grönska till blodröda färger sent på hösten. Se bild till vänster ovan.

A. palmatum 'Utsu semi' är något mindre och har ljust gröna blad på våren och försommaren. Se bild i mitten ovan.

A. palmatum 'Ichigogyoji' påminner mycket om 'Osakazuki', men levererar i stället intensiva gula färger på hösten.

A.palmatum 'Tsuma gaki' 'är en av våra egna favoriter med destinkta, men ändå diskret färgsättning. Se bild till höger ovan. På våren är de svagt hängande bladen ljust gulgröna och med rödfärgade bladspetser. Under sommaren mörknar de gröna färgerna men bladspetsarna är fortfarande rödaktiga. På hösten kommer de kraftigt och lysande röda färgerna. Den blir en mindre upprättväxande buske på 2-4 meter. Trivs bäst i lite halvskuggigt läge, då bladen lätt bränns av för mycket sol.

 

Amoenum-gruppen med röda blad

..

Detta är gruppen för er som vill ha ett bladverk med kraftig röd färg under hela säsongen och oftast halvstora träd/buskar. Några sorter är f. Atropurpureum, 'Bloodgood', Emperor I', 'Fireglow'. Margareth Bee', 'Nigrum', 'Shojo nomura' och 'Tshukushi gata'.

Acer palmatum f. Atropurpureum är en kraftigväxande lönn med vackert färgspel i röda nyanser under säsongen. Från denna form har många sorter med likartade egenskaper skapats.Se bild till vänster ovan.

Acer palmatum 'Bloodgood' är något av en standard för rödbladiga lönnar. Dess ursprung är en troligen en selektion från A. palmatum f atropurpureum som en plantskola i New York med det passande namnet Bloodgood förädlade vidare. Sorten har mycket mörkt röda blad som bibehåller den röda färgen väl genom säsongen.Den blir på sikt ett medelstort träd/buske på upp till 8-10 m höjd och lika brett. Se bild i mitten ovan.

A. palmatum 'Fireglow' är ytterligare en sort med mörkt röda blad på sommaren. Den blir något mindre än 'Bloodgood'. Se bild till höger ovan.

 

Amoenum-gruppen med variegerade blad

Det finns inte många sorter med variegerade blad i denna grupp. En gammal sort från Japan är emellertid A. palmatum 'Shigitatsu sawa' som också kallas för 'Reticulatum'. De stora 7-9 flikiga bladen har mörkt gröna nerver som kontrasterar vackert i de ljusgröna bladen som också på sommaren kan ha röda inslag. Detta blir en mindre upprättväxande träd på 2-4 m höjd.

>>Bildgalleri

 

Gruppen linearilobum

Gruppen består av långsam- och upprättväxande buskar som ofta blir 2-4 m höga och lika breda. Bladen är extremt finflikiga och delade nästan till basen.

Om ni söker efter skira och japaninspirerade lönnar lämpliga att plantera t ex tillsammans med bambu, titta då närmare på denna grupp.

 

Linearilobum-gruppen med gröna blad

..

Några sorter i denna grupp med gröna sommarfärger är 'Fairy Hair', 'Koto no ito', 'Villa Toranto' och 'Kinchi'.

A. palmatum 'Koto no ito' blir ett mindre träd/buske på 2-4 m, som växer relativt snabbt, se bild ovan till höger. Bladen är mycket finflikiga och får en fräschj ljusgrön sommarfärg som övergår i oranga och röda höstfärger. Det är en underbar sort, men tyvärr kan vi inte fullt ut rekommendera den. Vår erfarenhet är att den i större utsräckning än andra japanska lönnar angrips av svampsjukdomar. Ett lovande alternativ med än mer finflikiga blad är A. palmatum 'Kinchi', se bild ovan i mitten.

A. palmatum 'Villa Toranto' är något mer kraftigväxande. Bladutspringet är orangefärgat. På sommaren kan soliga delar av växten bli klart röda samtidigt som mera skuggiga partier är gröna. Med rätt beskärning kan den bli ett mycket vackert litet kupolformat träd. Se bild ovan till vänster.

Den mest finflikiga lönnen av alla är A. palmatum 'Fairy Hair' som har extremt smala, nästan hårliknande blad med gröna sommarfärger. Det är en riktig dvärglönn som blir under 1 m hög.

 

Linearilobum-gruppen med röda blad

Röda sommarfärger har sorterna 'Beni ohtaki', 'Enkan, 'Pung Kil', 'Red Cloud' och 'Red Pygmy'.

A. palmatum 'Pung kil' är ett alldeles förtjusande litet träd som kan bli några meter högt. Sorten härstammar från Korea och en fröplanta av A.palmatum f. Atropurpureum. På våren är de djupt flikiga bladen ljusröda och mörknar sedan under sommaren för att senare på hösten lysa klart röda. Vilket underbart färgspel! Se bild ovan.

A. palmatum 'Red Pygmy' blir ett vackert litet träd eller buske på 2-4 m höjd. De långa och smalflikiga bladen är mörkt röda på sommaren. I skugga kan de få ett inslag av gröna nyanser.

>>Bildgalleri

 

 

Gruppen matsumurae

I denna grupp ingår sorter från underarten A. palmatum subsp matsumurae. De är vanligen bredväxande buskar som kan bli 4 till 6 m höga efter många år. De stora bladen är kraftigt delade, ofta ända ner till bladbasen. 'Lönnäsorna' är 4 cm stora och har ofta vackra färger.

Acer palmatum 'Nicholsonii',.Acer palmatum 'Fior de Arancio'

Det finns sorter inom denna grupp som har gröna, röda eller variegerade bladfäger på sommaren. Både bland de grön- och rödfärgade sorterna finns flera med inslag av lite dovare färger i brons- och olivgröna nyanser

Några sorter med gröna sommarfärger är 'Elegans', 'Ki hachijo', 'Nicholsonii' och 'Omure yama'.

På bilden ovan till vänster syns ett gammalt exemplar av A. palmatum 'Nicholsonii' som börjar övergå från de gröna sommarfärgerna till mörka röda höstfärger och än senare kommar klart lysande röda färger.

För er som har tid att vänta och vill ha ett riktigt spektakulärt litet träd rekommenderas A. palmatum 'Omure Yama'. Med åren får denna sort allt mer hängande grenar och kan på sikt likna en liten hängpil på 4-6 m höjd. Till skillnad från de flesta andra sorter i denna grupp talar vi här inte om dova färger, utan i stället klart lysande ljusröda vårfärger, ljusgröna sommarfärger och blodröda höstfärger.

Sorter med röda sommarfärger är 'Beni kagami', 'Burgundy Lace', 'Fior de Arancio', Hessei', 'Kinran', 'Oregon Sunset' och 'Sherwood Flame'.

A. palmatum 'Fior d'Arancio' är ett bra exempel på gruppens rödbladiga lönnar, se bild ovan till höger. Som bilden visar blir den ett upprättväxande mindre träd på 4-6 m höjd efter många år. Färgskalan är dovare röda nyanser. A. palmatum 'Orgon Sunset' är en underbar buske på några meters höjd som vackert skiftar mellan olika röda nyanser under säsongen.

I gruppen matsumurae finns också flera odlingsvärda sorter med variegerade blad. Några av dessa är 'Aka shigatatsu sawa', 'Purple Ghost' och 'Peaches and Cream'

Acer palmatum 'Purple Ghost' är exempel på en nutida framgångsrik förädling och denna gång från en amerikansk plantskola. Det unika med denna sort är att blad och nerver har annorlunda färger, vilket ger mycket spännande kontraster. På våren är bladen mörkröda med nästan svarta nerver. På sommaren blir bladen mörklila och senare på hösten rkigt klarröda. Se bild i bildgalleriet nedan, där sortens lysande höstfärg har utvecklats mer än normalt tack vare att busken står i ett växthus.

En mera traditionell variegerad sort är A. palmatum 'Peaches and Cream'. Även detta är en nyare förädling och denna gång från Australien, vilket visar att förädling och odling av lönnar numera är ett globalt intresse. Men ursprunget är Japan och både denna sort och ovan beskrivna A. palmatum 'Purple Ghost' är selektioner från den gamla japanska sorten A. palmatum 'Shigitatsu sawa'; ett poetiskt namn som kan översättas med "Beckasinen lyfter från vinterkärret".

Sorten 'Peaches and Cream' har också mörkare färgade nerver och med de för variegerade sorter tradionella inslagen av gräddvita, gröna och rosa färger. Den blir en buske eller litet träd på 2-4 m höjd och bredd.

>>Bildgalleri

 

Gruppen övriga

Denna grupp består av ett mindre antal sorter som inte passar in i någon av ovanstående grupper. De är upprättväxande buskar som ofta har säregna bladformer eller -färger.

 

i tabellen nedan sammanfattas viktiga egenskaper för sorter av Acer palmatum.

Sort
Grupp
Storlek
Växtsätt
Vår-
färg
Sommar-färg
Höst-
färg
Utmärkande
'Aka shigatatsu sawa'
Palmatum
2-4 m
Bred
grön, rosa
grön, gul, rosa
Variegerad
'Aoyagi'
Palmatum
6-8 m
Upprätt
Gulgrön
Ljusgrön
Gul
Grön bark
'Ara kawa'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Gul
Barken
'Asahi zuru'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Vit, rosa, grön
Vit, grön
-
Variegerad
'Aureum'
Palmatum
6-8 m
Upprätt
Gulgrön
Ljusgrön
Gul
Gula värfärger
'Beni fushigi'
Matsumurae
2-4 m
Upprätt
Rosa
Rosa, röd
Röd
Rosaröda vårfärger
'Beni Hime'
Dvärg
1 m
Upprätt
Ljusröd
Röd, grön
Röd
Röd dvärg
'Beni kagami'
Matsumurae
4-8 m
Bred
Ljusröd
Röd, grön
Blodröd
'Beni Kawa'
Palmatum
3-4 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Gul
Röd bark
'Beni Komachi'
Dvärg
1-3 m
Bred
Laxröd
Röd, grön
Blodröd
Röda vår- och höstfärger
'Beni maiko'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Blodröd
Röd, grön
Blodröd
Röda vår- och höstfärger
'Beni shishi henge'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Vit, rosa, grön
Vit, rosa, grön
-
Variegerad
'Bi hoo'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Gul
Gul bark
'Bloodgood'
Palmatum
6-8 m
Upprätt
Röd
Mörkröd
Röd
Röd sommarfärg
'Butterfly'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Grön, vit, rosa
Grön, vit
Grön,vit röd
Variegerad
'Coonara Pygmy'
Dvärg
1-2 m
Rund
Grön
Grön
Grön, rosa
Vacker form
'Corallinum'
Amoenum
2-4 m
Upprätt
Rosa
Grön
-
Rosa vårfärger
'Cristatum'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Grön
Grön
Gul, rosa
Kompakt
'Deshojo'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Karminröd
Röd, grön
-
Vårfärger
'Dissectum'
Dissectum
1-2 m
Svamp
Ljusgrön
Grön
Orange
Växtsätt
'Dissectum Garnet'
Dissectum
2-4 m
Svamp
Ljusröd
Röd
Röd
Växtsätt
'Earthfire'
Matsumurae
2-4 m
Upprätt
Ljusröd
Röd
Blodröd
Svagt hängande
'Eimini'
Dvärg
1-2 m
Bred
Ljusgrön
Grön
-
Liten!
'Emerald Lace'
Dissectum
2-4 m
Bred
Ljusgrön
Grön
Mörkröd
Mycket finflikiga blad
'Emperor I'
Palmatum
6-8 m
Upprätt
Röd
Mörkröd
Mörkröd
Håller röda färgen väl.
'Englishtown'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Röd
Röd
Röd
Kompakt
'Enkan'
Linearilobum
2-4 m
Upprätt
Röd
Mörkröd
Röd
Mörkröd
'Felice'
Dissectum
2-4 m
Bred
Ljusgrön
Brungrön
Orange
Flerfärgade blad
'Filigree'
Dissectum
2-4 m
Svamp
Ljusgrön
Grön
Orange, gul
Annorlunda bladfärger
'Fior d'Arancio'
Matsumurae
4-6 m
Upprätt
Ljusröd
Koppar, grön
Flerfärgad
'Fireglow'
Palmatum
4-5 m
Upprätt
Rosaröd
Mörkröd
Purpur, grön
Håller röda färgen
'Green Globe'
Dissectum
4-6 m
Rund
Rosa, ljusröd
Fräscht grön
Gul, grön
Vackert runt växtsätt
'Groundcover'
Dvärg
<1 m
Krypande
Ljusgrön
Grön
Gul, grön
Rikigt krypande
'Herheim'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Gul, orange
Ljusgrön
Orange, röd
Vackra färger
'Hessei'
Matsumarea
4-6 m
Bred

Purpur

Röd, bronsgrön
Klarröd
Växer vackert!
'Hupp's Dwarf'
Dvärg
<1 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Liten!
'Inaba shidare'
Dissectum
3-5 m
Svamp
Purpur
Purpur
Blodröd
Svampformad och mörkröd
'Jerre Schwartz'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Röd
Röd, grön
Röd
'Kaba'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Grön
Grön
Krusiga blad
'Kagiri nishiki'
Palmatum
6-12 m
Upprätt
Vit, rosa, grön
Vit, grön
Grön, rosa
Variegerad
'Kamagata'
Dvärg
1-2 m
Rund
Grön, brons
Ljusgrön
Orange, gul
Mycket tålig
'Kandy Kitchen'
Dvärg
1-2 m
Rund
Rosa
Purpur
Laxröd
Skiftande röda färger
'Katsura'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Gul, orange
Ljusgrön
Orange, gul, röd
Vacker!
'Ki hachijo'
Matsumarae
4-6 m
Upprätt
Grön
Grön
Gyllengul, rosa
Grön bark
'Kinshi'
Linearilobum
2-4 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Orange, gul
Vackra höstfärger!
'Koriba'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Purpur
Röd, brons, grön
Orange
Röda bladskaft
'Koto hime'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Rosa, orange
Ljusgrön
Orange, gul
Kompakt dvärg
'Koto maru'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Gul, brons
Grön
-
En grön 'Beni hime'
'Koto no ito'
Linearilobum
2-4 m
Bred
Ljusgrön
Ljusgrön
Orange, gul
Elegant, trådsmal
'Kuru nishiki'
Variegerad
'Margaret Bee'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Rosaröd
Mörkröd
Purpur, grön
Mörkröd sommarfärg
Matsu ga e'
Palmatum
3-5 m
Upprätt
Grön, vit, rosa
Grön, vit
Grön, rosa
Variegerad. Ovanlig
'Mikawa yatsubusa'
Dvärg
<1 m
Rund
Ljusgrön
Grön
-
Överlappande blad
'Mizuho beni'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Gul, orange
Ljusgrön
Orange, gul, röd
Senare än 'Katsura'
'Murasaki kiyohime'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Ljusgrön, purpur
Grön
Gyllene, orange
Kompakt
'Nicholsonii'
Matsumarae
4-6 m
Upprätt
Purpur
Grön
Gyllengul blodröd
Höstfärger!
'Okushimo'
Palmatum
6-8 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Gyllengul
Bladen, höstfärger
'Orange Dream'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Gul, orange
Ljusgrön
Orange, gul, röd
Vackra färger
'Orangeola'
Dissectum
2-3 m
Svamp
Orange, röd
Röd, grön
Blodröd
Upprätt svamp
'Oregon Sunset'
Matsumarae
2-4 m
Rund
Ljusröd
Röd
Ljusröd
Form och färger
'Oridono nishiki'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Rosa, vit, grön
Grön, vit, rosa
Mångfärgad, variegerad
'Ornatum'
Dissectum
2-4 m
Svamp
Bronsröd
Röd, grön
Blodröd
Vackra färger
'Osakazuki'
Amoenum
6-12 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Blodröd
Klassiker!
'Otto's Dissectum'
Dissectum
1-2 m
Svamp
Brons
Ljusgrön
Gul, orange
Mycket finflikig
'Peaches and Cream'
Palmatum
2-4 m
Rund
Grön, vit, rosa
Grön, vit, rosa
Variegerad
'Peve Dave'
Palmatum
1-2 m
Upprätt
Röd
Mörkröd
Röd
Kraftigare än 'Shaina'
'Pung Kil'
Linearilobum
2-4 m
Rund
Ljusröd
Mörkröd
Röd
Lancettliknande blad
'Purple Ghost'
Matsumarae
2-4 m
Upprätt
Mörkröd
Mörkröd
Blodröd
Vacker!
'Red Cloud'
Linearilobum
2-4 m
Upprätt
Ljusröd
Mörkröd
Blodröd
Färger!
'Red Falcon'
Linearilobum
2-4 m
Upprätt
Röd
Röd
Röd
'Red Filigree Lace'
Dissectum
2-4 m
Svamp
Purpur
Purpur
Blodröd
Extremt finflikig
'Red Jonas'
Matsumarae
2-4 m
Upprätt
Röd
Purpur
Orangeröd
Vacker!
'Red Pygmy'
Linearilobum
2-4 m
Rund
Purpur
Purpur
Röd
Lancettliknande blad
'Reticulatum'
Amoenum
4-6 m
Upprätt
Grön, ljusgul
Grön, mörkgrön
Rödgrön
Variegerad
'Roter Stern'
Linearilobum
2-4 m
Upprätt
röd
Mörkröd
Röd
'Ruby Stars'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Röd
Grön
Gyllegul, blodröd
Färgskiftningar
'Samurai'
Matsumarae
2-4 m
Upprätt
Grön, vit, rosa
Grön, vit rosa
Orange, röd
Variegerad
'Sango kaku'
Palmatum
6-10 m
Upprätt
Gul, orange
Ljusgrön
Gyllegul, ljusröd
Röd vinterbark
'Seiryu'
Dissectum
4-6 m
Upprätt
Gul, orange
Ljusgrön
Gyllengul, rosa, röd
Upprätt dissectum!
'Seiun kaku'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Orange, röd
Höstfärg
'Sensu'
-
2-4 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Orange, röd
Fantastiska höstfärger
'Shaina'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Ljusröd
Purpur
Blodröd
Vacker
'Sharp's Pygmy'
Dvärg
1-2 m
Bred
Ljusgrön
Grön
Orange, blodröd
Kompakt
'Sherwood Flame'
Matsumarae
4-6 m
Rund
Purpur
Vinröd
Röd
Vackra mörkröda färger
'Shinobu ga oka'
Linearilobum
4-6 m
Upprätt
Ljusgrön
Grön
Gul
Lancettliknande blad
'Shojo nomura'
Matsumarae
2-4 m
Upprätt
Ljusröd
Vinröd
Vinröd
Mörkröda färger
'Skeeter's Broom'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Ljusröd
Purpur
Röd
'Spring Delight'
Dissectum
2-4 m
Svamp
Ljusgrön, röd
Grön
Orange
Kraftigväxande
'Tamuke yama'
Dissectum
2-4 m
Svamp
Blodröd
Vinröd
Blodröd
Mörkröda skott
'Taylor'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Grön, vit, rosa
Grön, vit, rosa
Rosa, grön
Variegerad med mycket rosa
'Tennyo no hoshi'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Grön, vit
Grön, vit
Gul, ljusrosa
Svagt variegerad
'Tiger Rose'
Matsumarae
1-2 m
Upprätt
Grön, vit, rosa
Grön, vit
Guldgul, orange
Svagt hängande
'Trompenburg'
Matsumarae
6-12 m
Upprätt
Purpur
Purpur
Blodröd
Stor, vacker, röd lönn
'Tsuma gaki'
Amoenum
2-4 m
Rund
Ljusgrön, röd
Mörkgrön
Röd, blodröd
Elegant!
'Tsuri nishiki'
Matsumarae
4-6 m
Upprätt
Grön
Mörkgrön
Guldgul, orange, blodröd
'Ukigumo'
Palmatum
2-4 m
Upprätt
Grön, rosa, vit
Vit. grön
Rosa, blodröd, grön
Kraftigt variegerad
'Uncle Ghost'
Matsumarae
2-4 m
Bred
Ljusröd
röd
Guldgul, röd
Spännande!
'Wilsons Pink Dwarf'
Dvärg
1-2 m
Upprätt
Korallröd
Grön
Vackra vårfärger!
'Yugure'
Palmatum
4-6 m
Upprätt
Blodröd
Olivgrön
Röd, blodröd
Vackra färger!

 

¨_______________________________________________________
© 2008, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2016-02-04