En webbplats om bara lönnar

En av våra passioner på Ulriksdals Trädgård på Kivik är lönnar. Med åren har vi lärt oss att allt mera uppskatta detta fascinerande släkte som innehåller det mesta man kan önska sig. Ståtliga träd, små dvärgbuskar, blad i alla storlekar, former och färger, samt inte minst många arter och massor med sorter som ännu inte blivit till fullo uppskattade i Sverige.

Det finns många utländska webbplatser om lönnar och även en del information på nätet om lönnar under svenska förhållanden. Däremot har jag saknat saknat lite fylligare information som sträcker sig utöver säljtexter från olika plantskolor, men ändå inte är så omfattande som vetenskapliga publikationer.

Utifrån detta önskemål har tanken växt under flera år att göra en egen webbplats som innehåller just den information som vi själva vill ha. Vetenskapligt korrekta, men kortfattade beskrivningar. Lite kort om artens/sortens historia och namngivning. Liten om odling och speciella kännetecken. Samt våra egna kommentarer om arten/sortens odlingsvärde och egenskaper. Så mycket bilder som möjligt.

Detta är givetvis ett enormt projekt att beskriva de 124 arter och 1000-tals sorter av lönnsläktet som finns. Därför kommer webben alridg att bli riktigt färdig utan allt eftersom fyllas på med nytt material och revideras.

För att ytterligare förlänga produktionstiden används enbart egna bilder. Foton tagna på Ulriksdals Trädgård på Kivik eller i arboreta världen över.

vi är givetvis tacksamma för era synpunkter och ev korrigeringar. Något blogg kommer jag inte att lägga upp, men ni är välkomna att skicka mail till oss; thord.ohlsson@edafos.se

Det främsta syftet med denna webbplats är egentligen att vi själva vill systematisera och samla information om lönnar under svenska förhållanden. Vi är därför själva den främsta målgruppen. Men hoppas ändå att denna information även ska röna uppskattning hos andra lönnälskare i Sverige.

 

¨_______________________________________________________
© 2008, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2011-12-04