Acer griseum ((Franch.) Pax, 1902)
Kopparlönn

Mindre träd, ibland flerstammig. Gröna treflikiga blad med oranga, röda och gula höstfärger. Höjd 5-8 m. Utmärkande egenskap: Den flagnande kopparröda barken. Härdig i zon I-III.

Acer griseum

Acer griseum. Exemplar från Göteborgs Botaniska Trädgård.

Sammanfattning
Form
Litet träd
Storlek
5-8 m
Bladfärg, vår
Grön
Bladfärg, sommar
Grön
Bladfärg, höst
gul - orange - röd
Utmärkande
Flagnande, kopparfärgade barken
Härdighet
I-III

Namn och ursprung
Namnet griseum betyder gråaktig och avser bladens gråaktiga undersida. På engelska heter den 'Chinese paperbark marple'.

Arter har sitt ursprung i central Kina och infördes till Västeuropa i början av 1900-talet av Ernest H. Wilson från plantskolan Veitch i England.

Kännetecken

Den flagnande röda barken gör detta till ett träd med karaktär även under vintern. Trädet på bilden nedan växer intre långt från entrén till Göteborgs botaniska trädgård.

Acer griseumAcer griseum

Bladen är treflikiga och bibehåller sin gröna färg hela sommaren. På hösten blir de oftast vackert oranga eller röda. Bladen är mycket lika Acer triflorum och de tillhör ju samma sektion; trifoliata. Men den kraftigt flagnande barken på A. griseum skiljer arterna åt.

Odling
Liksom de allra flesta lönnar tycker Acer griseum inte om kompakta jordar.

Omdöme
Ett vackert litet träd utmärkt för den mindre trädgården. Bör helst planteras solitärt och också så att man kan njuta av den röda barken under vintern. Den växer relativt långsamt och efter 10 år är den knappast högre än 5 m i Sverige.

Alternativ till A.griseum är A. mandchuricum som oftast får en än vackrare krona, men utan den rödflagnande barken.

Bildgalleri

I bildgalleriet kan ni se hur den fantastiska flagnande röda barken utvecklas. Och visst är det väl ett vackert litet träd!

Öpnnar bildgalleri>>

Sorter
Det finns inga namngivna sorter av A. griseum.

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2011-11-21