Acer maximowiczianum (Miquel, 1867)
Nikkolönn

Ett kompakt och kraftfullt mindre träd som kanske efter många år kan bli 10 m högt i Sverige. Blad med tre stora ovala småblad som har vackra färgskiftningar vår och höst.

Acer maximowiczianum

Acer maximowiczianum fotograferad i Royal Botanic Gardens Kew, England.

Sammanfattning
Form
Litet, kompakt träd
Storlek
6-10 m
Bladfärg, vår
Bronsgrön
Bladfärg, sommar Mörkgrön
Bladfärg, höst
Orange, röd
Utmärkande
Kompakt växtsätt, bladens färgskiftningar
Härdighet
I-III(IV)

Namn och ursprung
Tack vare den ryska botanisten Carl Maximowicz måste vi lära oss namnets annorlunda stavning. Det är alltså han som hedrats med att få ge namn till denna lönn. Själv var han något mer blygsam och kallade lönnen för Acer nikoense, vilket alltså är en synonym till det numera vedertagna namnet Acer maximovicianum,

På svenska och engelska är namnet Nikkolönn, vilket berättar att lönnen har sin hemvist i Japan, men också i delar av Kina.

Kännetecken
Nikkolönnen tillhör sektionen trifoliata. Det innebär att bladen består av tre ovala småblad, se bild nedan..

Acer maximowiczianum Acer maximowiczianum
Acer maximowiczianum. Fotograferad i Arboretum Ellerhoop, Tyskland.

Acer griseum och A. triflorum ingår i samma sektion och A. maximowiczianum påminner mycket om dessa vackra små lönnar. NIkkolönnen blir emellertid något större och har också större blad.

Odling
Liksom de flesta andra lönnar trivs den bäst i väldränerande jordar. Placera den gärna ganska soligt. Den är minst lika härdig som kopparlönnen och kan också klara ett gynnsamt läge i zon IV. Den växer relativt långsamt så de dröjer många år innan den blir 10 m hög i Sverige.

Omdöme
Ett utmärkt val om man vill ha ett mindre, men ändock kraftfullt och kompakt träd. Plantera den gärna som solitär så kommer den än mer till sin rätt.

Sorter
Det finns inga sorter eller underarter.

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2011-11-21