Acer negundo (Linnaeus, 1753)
Asklönn

Ett snabbväxande medelstort träd som har flera intressanta variegerade sorter. Arten som ursprungligen trivdes bäst runt flodbäddar i östra USA har anpassat sig till också andra förhållanden.

Acer negundo 'Elegans'

Acer negundo 'Elegans' lyser nästan helt vitt i Von Gimborn Arboretum, Utrecht, Holland.

Sammanfattning
Form
Bredväxande träd
Storlek
10-15 m
Bladfärg, vår
Grön
Bladfärg, sommar Grön
Bladfärg, höst
Gul , orange
Utmärkande
Snabbväxande. Många intressanta sorter.
Härdighet
I-III

Namn och ursprung
Släktet Acer anses numera bestå av 124 olika arter. På Linnés tid fanns endast xx arter namngivna. En av dessa var A. negundo som Linné själv namngav år 1753. Innan dess var "negundo" ett generiskt namn för hela lönnsläktet.

Acer negundo är en amerikansk lönn med spridning i östra USA, allt i från Florida upp till Kanada. Naturligt trivs den längs floder, men har också förmågan att klara olika miljöer. Detta har gjort A. negundo till ett populärt träd längs vägar och i utsatta områden. Men dess stora anpassningsförmåga till olika förhållanden och att det är ett snabbväxande träd har också resulterat i att den klasssificerats som en invaderande växt i bland annat Australien.

Kännetecken
Bladen består av fem eller sju ovala småblad.

A, negundo är tvåbyggare, dioisk, vilket innebär att han- och honblommor finns på skilda individer. Detta är relativt ovanligt bland lönnar. Som framgår av bilden nedan har honplantorna mycket riklig fruktsättning med hängande klasar av "lönnäsor".

Acer negundo Acer negundo 'Flamingo'
Blad och fruktställningar på Acer negundo i Belmonte Arboretum, Holland, Wagening samt variegerade blad på Acer negundo 'Flamingo' i England.

Arten och många av dess sorter är snabbväxande träd som kan bli 10-15 m höga.

Acer negeundo 'Flamingo' Acer negundo 'Flamingo'
Acer negundo 'Flamingo'. Friväxande i engelsk park resp inklämd mellan städsegröna träd på Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Odling
Arten och dess sorter har en stor förmåga att anpassa sig till olika förhållanden. Det optimala är en väldränerad jord med riklig vattentillgång. Men arten växer bra även i lite torrare förhållanden.

Arten och de flesta sorterna trivs bra i zoN i-III. A. negundo 'Flamingo' är emellertid lite känsligare och sägs bara trivas i zon I.

Omdöme
Efter att ha sett Acer negundo 'Elegans' en dimmig höstdag i Holland, se foto ovan, kan jag inte annat än rekommendera den. Trädet formligen lyste upp hela arboretet!

Själva planterade vi Acer negundo 'Flamingo' för 20 år sedan. De första åren var den flamingofärgad med vit, rosa och grönt, men under senare år har de rosa färgtonerna allt mer försvunnit.

Hästar som äter blad och frukter av A.negundo kan drabbas av atypisk myopati, vilket är en dödlig förgiftningssjukdom. Läs mer på SVA:s web.

Sorter
Det finns tre underarter och en mångfald av olika sorter.

Innan japanska lönnar blev populära i Europa var A. negundo och dess sorter uppskattade i många parker och trädgårdar. Speciellt då sorter med variegerade och mångfärgade blad.

Eftersom A. negundo endast blir 50-60 år gammalt är risken stor att många av de sorter som togs fram under 1800-talet kommer att försvinna.

Några intressanta sorter som fortfrande kan hittas i plantskolor är A. negundo 'Elegans', 'Flamingo', 'Auratum' och 'Variegatum'.

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2016-09-30