Acer shirasawanum (Koidzumi, 1911l)
Shirasawalönn

Stor bredväxande buske/mindre träd som i odling kan bli upp till 6-8 m högt. Nästan runda flerflikiga fräscht gröna blad med vackra höstfärger. Bladen är tunna och ger ett vackert ljusgenomsläpp, men samtidigt kan de få brännskador vid stark sol. Härdig i zon I-III (IV).

Acer griseum

Acer shirasawanum 'Aureum' skapar ett attraktivt blickfång i trädgården. Foto från Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Sammanfattning
Form
Buske eller flerstammigt träd
Storlek
6-8 m efter många år
Bladfärg, vår
Ljusgröna
Bladfärg, sommar Gröna
Bladfärg, höst
Gula - oranga med inslag av röda bladkanter
Utmärkande
Elegant mindre träd
Härdighet
I-III (IV).

Namn och ursprung

Namnet Shirasawanum' kommer från den japanska botanisten H. Shirasawa. Det japanska namnet blir översatt till svenska 'Lönnen med de små, runda bladen'.

Arter har sitt ursprung i Japan och infördes till Europa år 1826.

Kännetecken

Acer shirasawanum 'Aureum'De rundade bladen består av 9, 11 eller ibland 13 flikar. Bladutspringet är ljusgrönt, ibland med röda bladkanter, och sedan mörknar bladen under sommaren. Höstfärgerna är oranga med inslag av rött.

I jämförelse med de flesta andr lönnar är bladen tunna. Detta ger ett vackert ljusgenomsläpp.

Arten har också vackra röda, upprättstående blomställningar i maj. A. shirasawanum är en av de få lönnarter där även blommorna tillför estetiska värden.

Den tillhör sektion Palmata som också bland annat innefattar arterna A. japonicum och A.palmatum.

Odling
Liksom de allra flesta lönnar tycker Acer shirasawanum inte om kompakta jordar. En lucker mullhaltig jord med hyfsad vattentillgång och ett neutralt eller svagt surt pH är optimalt.

De tunna bladen kan medföra risk för torkskador i starkt solsken. I internationella publikationer säger man därför ofta att A. Shirasawanum inte bör planteras i full sol utan mera skuggigt. Vi har inte haft dessa problem själva och eftersom färgerna utvecklas bättre i soligt läge står våra A. shirasawanum i mycket sol. Men då är det ocskå viktigt att de inte torkar ut. De tunna bladen gör också att den kan vara känslig för mycket blåst.

Omdöme
A. Shirasawanum är ett vackert träd eller stor buske, oftast med flera upprättväxande stammar. Den breder därför gärna ut sig och kräver gott om plats. Den växlande bladfärgen under säsongen och de tunna bladen som skapar en skir grönska är också attraktiva egenskaper.

Men arten är mest känd för att ha gett upphov till den spektakulära sorten 'Aureum' som är ett underbart blickfång även i den mindre trädgården.

Bildgalleri
I bildgalleriet visas Acer shirasawanum 'Aureum' i olika lokaler och under olika årstider. Notera hur bladfärgen skiftar från limegrönt på våren till gula nyanser under sommaren för att sedan få inslag av rött och orange på hösten.

Öpnnar bildgalleri>>

Sorter
Det finns ett 10-tal olika sorter och den mest kända är 'Aureum' som med sin klart gula blad under sommaren är mycket odlingsvärd.

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2011-11-30