Acer palmatum (Thunberg ex Murray, 1784)
Japansk lönn

Ett bredväxande träd som i odling i Sverige kan bli 6-8 m högt. Fem till sjuflikiga handformade blad som är oranga på våren, gröna på sommaren och sedan åter oranga, gula och röda på hösten. Den rena arten är ovanlig i plantskolor, men däremot finns det upp mot 1000 olika sorter.

Acer palmatum

Acer palmatum. Karakteristiskt exemplar från Hörsholms Arboretum, Danmark.

Sammanfattning
Form
Medelstort bredväxande träd
Storlek
Kan bli 6-8 m högt och nästan lika brett i Sverige
Bladfärg, vår
Gul - orange
Bladfärg, sommar
Grön
Bladfärg, höst
Gul - orange - röd
Utmärkande
Skiftande bladfärg, 1000 talet olika sorter
Härdighet
-

Namn och ursprung
Arten är först beskriven av den svenske botanisten och Linnés lärljunge Carl Thunberg 1784, men det dröjde till 1830-talet innan den blev exporterad till Västeuropa.

Namnet 'Palmatum' refererar till de handformade bladen. Det engelska namnet är 'Smooth Japanese maple'. Den tillhör sektion Palmata och har tre underarter. Acer palmatum subsp. palmatum, A. palmatum supsp. amoeum och A. palmatum supsp. matsumarae.

Arten härstammar från Japan, östra Kina, Taiwan och Korea. Ett mycket uppskattat träd i Japan, där förädling bedrivits under flera hundra år.

Fastän det svenska namnet är 'Japansk lönn' så är det vetenskapliga namnet A. palmatum och inte A. japonicum. Den sistnämnda arten heter 'Solfjäderslönn' på svenska.

Kännetecken
Arten kännetecknas av de handformade fem till sjuflikiga bladen som växlar i färg under säsongen. På sommaren är de gröna. Både blommor och frukter är små och oansenliga.

Odling
På sina ursprungliga odlingsplatser växer A. palmatum på bergssluttningar som är väl dränerade, mullhaltiga och med ett svagt surt pH.

Den kan växa i både skugga och sol. I skuggigt läge blir bladen grönare.

Omdöme
Den rena arten Acer palmatum är inget att rekommendera för den vanliga trädgårdsägaren, eftersom det finns så många spännande sorter med specifika egenskaper. Däremot bör givetvis alla samlare ha ett ex av arten som referens.

Sorter
Det finns ett 1000-tal sorter att välja mellan, vilket gör att det går att finna en sort lämplig för de flesta smaker och odlingsplatser. Givetvis under förutsättning att marken är väldränerad och att vi håller oss upp till zon IV. Men vid tuffare klimat finns alltid möjligheten att odla i urna som vinterförvaras svalt.

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2009-07-22