Acer pensylvanicum (Linnaeus, 1753)
Amerikansk strimlönn..

Mindre träd på 6-8 m höjd med vitstrimmig bark framförallt under sommaren och rött, lysande årsskott på vintern. Trivs bäst i relativt fuktig jord, lite skuggigare lägen samt i zon I-IV.

Acer pennsylvanicum

Acer pensylvanicum. Bellmonte arboretum, Wagening, Holland.

Sammanfattning
Form
Träd
Storlek
6-8 m
Bladfärg, vår
Grön
Bladfärg, sommar Grön
Bladfärg, höst
Gul
Utmärkande
Vitrimmig bark, röda årsskott på vintern
Härdighet
I-IV

Namn och ursprung
A. pensylvanicum härstammar från östra Nordamerika. Det är den enda strimlönnen, sektion Macrantha med Nordamerikanskt ursprung. Alla övriga arter kommer från Asien.

Som så många andra gånger i växtvärlden finns det arter i Asien som har mycket snarlika artfränder i Nordamerika. För A. pensylvanicum heter den asiatiska artfränden A. tegmentosum.

Kännetecken
Det är framförallt den strimmiga barken och den unga skottens gula och röda färger under vintern som gör arten spännande att odla.

I Sverige kan den bli ett mindre, oftast flerstammigt träd på 6-8 m höjd.

Det finns en sort som heter Acer pensylvanicum 'Erythrocladum' som har än mer uttalade gula och röda färger på bark och skott.

Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'
Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'. RHS Garden Wisley, England.

Med åren kan de vita ränderna på den gröna barken bli än mer markerade.och då speciellt under sommaren.

Acer pennsylvanicum
Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'
Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'
Acer pensylvanicum och två foto av Acer pensylvanicum 'Erythrocladum'. Från Belmonte Arboretum, Wagening, Holland, Esweld nursery, Boskoop, Holland samt RHS Garden Wisley, England.

Odling
Arten trivs naturligt som undervegetation till större träd i lite fuktigare, men ändå väldränerade jordar. Den vill gärna ha skugga eller halvskugga.

Omdöme
Plantera gärna detta träd så att det också är väl synligt på vinterhalvåret. De röda årsskotten och knopparna blir en fantastisk kontrast mot snön!

Sorter
Det finns ett antal olika sorter. Den mest välkända är Acer pennsylvanicum 'Erythrocladum'. Denna gamla tyska sort blir mindre än arten, får kraftigare gula höstfärger och framförallt är barken lysande gul och årskotten lysande röda på vintern. På sommaren övergår de i grönare nyanser.

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2011-11-29