Acer heldreichii (Prphanides ex Boissier, 1856)
Balkanlönn.

En stor lönn med vackert växtsätt. Underarten trautvetteri har större ornamentalt värde med röda knoppar, frukter och blad samt den är dessutom härdig i zon I-VI.

Acer heldreichii

Acer heldreichii fotograferad i Royal Botanic Gardens Kew, England.

Sammanfattning
Form
Träd med rak stam och upprättväxande krona
Storlek
20-25 m
Bladfärg, vår
Grön
Bladfärg, sommar
Grön
Bladfärg, höst
-
Utmärkande
Vackert växtsätt.
Härdighet
Mycket god

Namn och ursprung
Denna lönn är uppkallad efter Theodor von Heldreich som var direktör på den botaniska trädgården i Aten, Grekland. Både på svenska och engelska kallas den därför också för "Grekisk lönn", men bör kallas för "Balkanlönn"

Som namnet antyder är detta en av de få urspungiga europeiska lönnarna. Den växer vill på Balkanhalvön och i Grekland.

Kännetecken
Detta är en av de större lönnarna som kan bli nästan lika stor som Acer pseudoplatanus, Tysklönn. Utseendemässigt är de också snarlika, men A. heldreichii har kraftigt flikiga blad, se foto nedan..

Acer heldreichii..Acer heldreichii
Acer heldreichii med djupt flikiga blad och slät, gråfärgad stam. Bilder från Fortsbotanischer Garten Eberswalde, Tyskland och Royal Botanic Gardens Kew, England

Stammen är slät och ljusgrå.

Odling
Den trivs i de flesta jordar och i sol till halvskugga.

Omdöme
En stor lönn som kan planteras som solitär i större trädgårdar. Den blir med åren ofta ett välformat träd. Men för er som söker en mer uppseendeväckande lönn rekommenderas underarten A. heldreichii ssp trautvetteri, se nedan.

Sorter
Den snabbväxande underarten A. heldreichii ssp trautvetteri, blir nästan lika stor som arten. Den har mycket god härdighet, åtminstone zon I-VI och klarar också av fuktigare marker.

Dessutom många inslag av röda färger. De stora knopparna lyser rött på våren. De är en av de lönnar som har allra kraftigaste rödfärgade klyvfrukter. Unga blad är också ofta röda och slutligen får den gula och röda höstfärger.

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2011-11-20