Acer japonicum (Thunberg ex Murray, 1784)
Solfjäderslönn

Medelstort, oftast flerstammigt träd som kan bli 6-8 m högt. Rel stora 7-11 flikiga blad som är gröna under vår och sommar. På hösten blir de först orangefärgade och senare djupt karminröda, speciellt om den står i mera soligt läge. Hängande röda fruktställningar innan bladutspring. Den rena arten är ovanlig i odling. Trivs bäst väldränerade, men ändå fuktiga jordar. Härdig i zon I-III.

Acer griseum

Acer japonicum. Vackert exemplar från Royal Kew Gardens, London, England.

Sammanfattning
Form
Medelstort, rel snabbväxande, oftast flerstammigt träd.
Storlek
6-8 m i Sverige
Bladfärg, vår
Ljusgröna
Bladfärg, sommar Gröna
Bladfärg, höst
Oranga och senare karminröda
Utmärkande
Vackra höstfärger
Härdighet
I-III

Namn och ursprung
Namnet berättar att arten kommer från Japan. På engelska heter den också 'Japanese maple' eller 'Fullmoon maple'. Det svenska namnet är däremot Solfjäderslönn som som syftar på de relativt stora sju- till elvaflikiga bladen. Denna namngivning ger lätt upphov till oklarheter, eftersom Acer palmatum på svenska heter Japansk lönn, medan det vetenskapliga namnet syftar på de handliknande bladen.

Arten namngavs av den svenske botanisten Cal Peter Thunberg som vistades i Japan under åren 1775-1779.

Kännetecken
Acer Japonicum har relativt stora, 8-12 cm, sju- till elvaflikiga blad som är delade nästan till hälften. På våren och sommaren är bladen gröna för att på hösten övergå till först orange och sedan till allt rödare färger. Sent på hösten är de underbart mörkt röda.

Acer japonicum
Acer japonicum
Acer japonicum. Bilder från Göteborgs Botaniska Trädgård som visar hur redan i slutet av augusti de röda höstfärgerna utvecklas och då speciellt på det bladverk som finns i soligare läge.

De blommar med röda blomställningar på våren innan bladen slår ut och sedan blir det långa hängande samaras, 'lönnäsor' till skillnad från Acer shirasawanum som alltid har upprättstående blomställningar och frukter.

Odling
A. japonicum är ett tåligt träd som klarar av de flesta jordar, förutom kalkrika lerjordar, med normal tillgång till vatten. Risken för svampsjukdomar är mindre än hos t ex A. palmatum.

Den kan planteras i såväl sol som i ganska mycket skugga. Men, liksom för de flesta lönnar, utvecklas de röda färgerna mer i soliga lägen.

Omdöme
De olika sorterna och även den rena arten borde odlas i betydligt större omfattning. De är tåliga, relativt snabbväxande de första åren och bidrar med magnika höstfärger i gula, oranga och mörkröda färger.

Sorter
Det finns många olika sorter av A. japonicum, men till närmelsevis inte av samma omfattning som av A. palmatum. En del av dessa sorter har mycket finflikiga blad, en del blir mindre buskar på någon till några meters höjd. Gemensamt för dem alla är höstens färgprakt i gula och röda nyanser.

Några välkända sorter är:

A. japonicum 'Acontifolium' med mångflikiga blad.

A. japonicum 'Attaryi' med stora blad

A. japonicum 'Green Cascade' lågväxande och svampformad.

A. japonicum 'Vitifolium' vars blad liknar vinsläktets blad.

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2011-11-20