Acer tschonoskii (Maximowicz, 1886)
Guldlönn.

En mindre strimlönn som är en bredväxande buske eller mindre träd på 4-6 m höjd och vars unga skott är vackert rödfärgade. Dessutom höstfärger i gul och kopparrött. Arten är härdig i åt minstone zon IV.

Acer tschonoskii var. rubripes

Acer tschonoskii var. rubripes. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Sammanfattning
Form
Bredväxande träd/buske
Storlek
4-6 m
Bladfärg, vår
Grön
Bladfärg, sommar
Grön
Bladfärg, höst
Gul, kopparröd
Utmärkande
Lysande röda unga skott
Härdighet
I-IV(V)

Namn och ursprung
Arten är uppkallad efter den japanska botanisten Tschonooski som samlade in frön i Japan och skickade till den ryska botanisten Carl Maximowicz. Han har också fått bidra med den engelska namnet; "Tschonooski's maple".

Denna lilla strimlönn tillhör sektionen Macrantha.

Kännetecken
Detta är en mindre strimlönn som i första hand inte odlas för den vitrandiga barken, eftersom den oftast bara blir en större buske. Och då ger inte barken samma effekt som på ett större träd som t ex Acer tegmentosum eller A. pensylvanicum. Däremot är de lysande röda skotten mycket effektfulla och arten har vackra höstfärger i gul och kopparrött.

Acer tschonoskii Acer tschonoskii
Acer tschonoskii var. rubripes. Ungt exemplar i Botaniska trädgården, Karlstad samt gröna blad från Göteborgs Botaniska trädgård.
Acer tschonoskii var. rubripes Acer tschonoskii var. rubripes
Acer tschonoskii var. rubripes. Sommar- och höstfärger. Ulriksdals Trädgård på Kivik.

Odling
Plantera den gärna som solitär och så att den kan uppskattas året om. Den trivs bäst i halvskugga, väldränerad men fuktig jord och åtminstone upp till zon IV. Om den skyddas från vårfroster klarar den ytterligare någon/några zoner.

Omdöme
Detta är den perfekta lönnen även för mindre trädgårdar och kan odlas långt upp i landet.

Sorter
Det finns vad jag känner till inga sorter, men väl en liten underbar varitet; Acer tschonooskii var. rupripes. Denna ska inte förväxlas med Acer tschonooskii ssp koreanum. Båda kommer från Sydkorea.

A. tschonooskii var. rupripes är i jämförelse med arten mer lågväxande, har ett skirare växtsätt med svagt hängande unga grenar och kraftigare färgsättning på blad och skott..

¨_______________________________________________________
© 2009, Ulriksdals Trädgård på Kivik. Senast uppdaterad 2011-11-29